Nurdan Haber

Kışın habercisi alıç, tezgâhlardaki yerini aldı

Kışın habercisi alıç, tezgâhlardaki yerini aldı
28 Eylül 2016 - 18:52

Nurdanhaber – Haber Merkezi

Sonbahar mevsiminde yetişen ve aynı zamanda kışın habercisi olarak bilinen alıç (aluç) tezgâhlardaki yerini aldı.

Yabani bir meyve olarak bilinen ve sık tüketilen alıç, soğuk havayla birlikte tezgâhlara düşen bu meyve kışın habercisi olarak da biliniyor. Dağlık kesimlerde doğal olarak yetişen alıç birçok hastalığa da deva oluyor.

Alıç’ın soğuk havaların habercisi olduğunu belirten Alıç satıcıları, aile bütçesine katkıda bulunmak için dağlardan topladığı Alıç’ı cadde üzerinde satan satıcı:

“Okuldan artan zamanlarımda dağlardan topladığım aluçları cadde üzerinde satarak aileme yardımcı oluyorum. Bu meyve vatandaşlar tarafından çok tüketiliyor. Dağlık alanlarda herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan kendiliğinden yetişiyor. Soğuk hava ve yağmurların başlamasıyla olgunlaşıyor. Biz bu meyveyi pet bardaklarda ve kilo işi olarak satıyoruz. Bardağını 50 kuruşa, kilosunu da 3 TL’ye satıyorum. Ama vatandaş genelde bardakla almayı tercih ediyor. Batı illerinde akrabalarına gönderenler kiloyla alıyor. Bazen 2 kilo bazen de 5 kiloya kadar sattığım oluyor. Ben şu an satışlardan memnunum.” dedi.

‘Alıç’ın özellikle şeker hastalarına iyi geliyor’

Alıç’ın birçok derde de deva olduğunu, bu meyvenin özellikle şeker hastalarına iyi geldiğini belirterek, “Şeker hastaları tatlı meyveleri tüketemediği için bu meyveye yöneliyorlar. Bunun tadı ekşimsi olduğu için hem rahatsız olmuyorlar hem de hastalığa iyi geliyor. Şeker hastalığının yanısıra, kalp ritim bozuklukları, enfeksiyon hastalıklarına deva olduğu gibi idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır. Bu meyve etkisini uzun süreli kullanımlar sonucunda gösterir. En az bir iki hafta kullanmak gerekir.” şeklinde konuştu.

Alıç (Ekşimuşmula)

Alıç diğer adıyla ekşimuşmula otu taşlık yerlerde çalılık arasında ya da ormanlık kesimlerde kendi kendini yetiştirebilen bir bitki türüdür. Meyveli ve çiçekli bir ağaçtır. Alıç bitkisi 10 m uzunluğa kadar büyüyebilen beyaz yada pembe çiçekli meyveleri ise 10 mm çapında yenilebilen bir bitki çeşitidir. Evlerde süs bitkisi olarak da kullanılır. Alıç bitkisinin yapraklarından çay yapılarak özellikle kalp sağlığını korumak amacı ile kullanılır. Alıcın üzerinde yapılan araştırmalara göre içerisinde barındırdığı Triterpenoid saponinler, aminler ve flavonlar sayesinde özellikle kalp ve damar sağlığı olmak üzere bir çok hastalığa şifa olarak kullanılır.

Alıç Bitkisinin Faydaları

Alıç bitkisi kalp kaslarını güçlendirerek eklem kireçlenmelerinin de önlenmesinde bitkisel bir çözümdür.

Alıç bitkisi içerdiği C vitamini sayesinde kalp ve damar tıkanıklığına iyi gelir.

Vücutta gerçekleşen kan dolaşımımızı düzenler.

Kalbimizdeki damarları genişleterek kalbin daha rahat pompalamasını ve dolaşmasını sağlayarak kalbimize olan yükü hafifletir.

Mideyi kuvvetlendirir ve göğüs ağrılarına da iyi gelir.

Kalbimizin günlük atışını düzenleyerek düzensiz kalp atışlarının önüne geçer ve kalp krizi riskini en aza düşürür.

Damarlarımızda oluşan plakları yok eder ve oluşmasını engeller.

Yüksek olan tansyonumuzu düşürerek normal hale gelmesini sağlar.

Sakinleştirici etkisi sayesinde sinir bozukluğunu dengeler ve sinir çarpıntılarını giderir.

Alıç Bitkisi Nasıl Kullanılır

Alıç bitkisinin hem yaprağı hemde meyvesi kullanılabilir. Alıç yaprağı kurutularak çay yapılır aynı zamanda da meyvesi yenilebilir. Alıç bitkisinin en çok faydalı yeri yapraklarıdır, kurutulan yapraklar sallama çay şeklinde demlenerek kullanılır, meyveleri yenmekle birlikte çaya tat verici olarak da kullanılabilir. Kurutulup kıyılmış yaprakları 1 tatlı kaşığı alarak sıcak suya koyulur 10 dk demlenmesini bekleyerek istenirse kurutulmuş meyvesi tat vermesi amaçlı bir tutam atılır. Günde 2-3 bardak içerek etkisini hissedebilirsiniz.

 

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )