Nurdan Haber

Çocukları namaza alıştırırken dikkat edilecek 11 husus

Çocukları namaza alıştırırken dikkat edilecek 11 husus
23 Ekim 2015 - 14:15

Nurdanhaber-Haber Merkezi

1- Namaz kılarken çocuğunuzun yanınıza gelmesine müsaade edin. Sabırlı davranın, onu sizden uzaklaştırmayın. Yanınıza gelip aynı hareketleri yapmasını teşvik edin. Ancak bunu yapması için onu zorlamayın.

2- Ezan okunduğunda televizyonun, radyonun ya da müzik aletinin sesini kısın. Bunu yaparken ezan okunuyor diye söyleyin. Eğer biliyorsanız seslice ezan duasını okuyun. Bu eylemleri yaparken çocuğunuzun neden böyle yaptığınızı anlamasını sağlayın. Buna yönelik cümleler kurun.

3- Allah’ın namaz kılan çocukları seveceğini anlatın ama bunu asla korkutarak yapmayın. Kılmazsa Allah’ın yakacağını, cehenneme atacağını söylemeyin.

4- Onu övün! ‘Benim kızıma bak ne güzel namaz kılıyor. Aslan oğlum Allah namazını kabul etsin.’ Gibi onların şevkini arttırıcı cümleler kurun.
Unutmayın! Bazen yerinde övme, birçok maddi ödülden daha etkilidir. Siz onun doğru yaptığı şeyleri övdükçe davranışı hakkında ona geri bildirim sağlamış olursunuz. Çocuk yaptıklarının doğru olduğunu ancak sizin övmenizle anlayacaktır. Yaptığı iyi şeyleri övmekten korkmayın. Bunda ölçülü davranırsanız hiçbir zararı olmaz. Hatta sizinle daha kolay iletişim kurar.

5- Önce namaz kılmaya farzlardan başlatılmalıdır. Mesela 10 rekâtlık öğle namazı, 13 rekâtlık yatsı namazı uzun gelebilir. İlk etapta sadece farzları kıldırılabilir.

 

6- Çocuğunuza namazla ilgili hadis, ayet, hikayeler okutun. Mesela bir yazı bulduğunuzda o yazıyı çocuğunuzdan dinlemek istediğinizi söyleyerek okutun yoksa namazlarını düzenli kılmadığı için ”oku da ibret al, namazını geçirme” tarzında bir tavırla çocuğunuzu okumaya zorlamayın.

7- Çocuğunuzun kendisine ait seccadesi, tesbihi, takkesi ya da başörtüsü olmasını sağlayın.
Gerekirse birlikte namaz için alışveriş yapın! Çocuğunuza küçük seccadelerden alabilirsiniz. Evinizde seccade, takke, örtü olabilir. Ama onlar evde müşterek kullanıldıkları için çocuklar benimsemeyebilirler. Şahsına ait namaz malzemelerinin olması çocuğunuzun daha iştiyaklı namaz kılmasını sağlayacaktır.

 

8- Belli aralıklarla çocuğunuzu camiye götürün ki oralardaki manevi atmosferi hissetsin.

9- Çocuğunuza İslami davranışları öğretirken, ”Namaz kılarsan sana şunu alırım, bunu alırım” gibi vaatlerde bulunmayın. İleride namaz kılmayı pazarlık haline getirmesine izin vermeyin. Ama namaz kıldıktan sonra bazı jestler yapabilirsiniz. Onu namaz kılmaya da zorlamayın. Sadece teşvik edin.

 

10- Onun yanında sesli dualar edin.
“Allah’ım bize böyle güzel namaz kılan çocuklar verdiğin için teşekkür ederiz. Allah’ım çok güzel ibadet ediyorlar, ibadetlerini kabul et, onları cennetine koy. Ahirette Peygamber efendimize komşu yap.”

Hiçbir dua karşılıksız kalmaz. Dahası dua sesli bir eğitim aracı olabilir. Çocuk anne ve babasının kendini önemsediğini hissedecektir. Onların izinde olacaktır.

11- Son olarak namazı çocuklarınıza sevdirin!
Baskı uygulayarak namazdan soğutmayın! Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in ”Kolaylaştırın, zorlaştırmayın! Müjdeleyin, nefret ettirmeyin!” mealindeki hadis-i şerifini göz önünde bulundurarak namazdan çocuklarınızı uzaklaştırmayın.

Suffagah

 

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )