Nurdan Haber

Hurmanın Tedavi Ettiği Hastalıklar

Hurmanın Tedavi Ettiği Hastalıklar
10 Kasım 2015 - 11:54

Nurdanhaber-Haber Merkezi

Uzmanlar, hurmanın sağlık açısından son derece faydalı bir meyve olduğunu açıkladı. Ramazanlarda oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirtiyor.

 Yapılan araştırmalara göre, hurma, hafızayı geliştiriyor, kolesterolü düşürüyor, kanser önleyici antioksidanları ihtiva ediyor, bebeklerin beyin gelişimine önemli katkı sağlıyor, ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlıyor, sindirim sistemini düzenliyor. Ramazanlarda oruç açarken çok tüketilen hurmanın aslında yıl boyu tüketilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirtiyor. Hurmalar, bağırsakta bir A türü olan retinal’e dönüşen 15,6 mg B-karoten ihtiva ediyor. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma, B-karoten’in uzun süreli kullanımının hafıza kaybına mani olduğunu ortaya koydu. Hurmalarda yüksek oranda lif bulunuyor. Araştırmalar, lifli yiyeceklerle beslenmenin kolon, göğüs ve rahim kanseri ihtimalini düşürdüğünü gösteriyor.

 

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI

 Yüksek besin değerinin yanında hurmaların, antioksidan hususiyetine sahip olduğu biliniyor. Antioksidanların kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde faydalı olduğu biliniyor. Depolanırken bozulmaya meyilli diğer meyvelerin aksine, hurmaların soğukta muhafazasında antioksidanların yoğunluğu artıyor. Hurmanın ayrıca çağın hastalığı damar sertliği ve kolesterol için faydalı olduğu belirtiliyor.

 

LOHUSA GIDASI

 Yapılan araştırmalar sonucu, hurmanın antiseptik olduğu, lohusalık yaralarını çabuk iyileştiren bir ilaç olduğu, süt artırdığı, bebeği beslediği, içindeki potasyumun çocukların büyümesini sağlayan ideal besin olduğu ifade ediliyor. Hurmada potasyum miktarı bol olduğu için bebeğin gelişmesini, gürbüzleşmesini, hasta olmamasını sağladığı ifade ediliyor. 2003’te yapılan bir çalışmada hurmaların glisemi (kandaki şeker oranı) endeksinin düşük olduğunun tesbit edildiği belirtildi.

KAN YAPICI 

Hurmanın ihtiva ettiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati ehemmiyet taşıyan kandaki alyuvarlar kanda oksijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynadığı belirtiliyor. Çok fazla demir sebebiyle, bir insanın günde 15 hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabildiği ifade ediliyor. Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfor ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok mühim elementlerdir. Hurma, ihtiva ettiği fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi koruyup bu hastalıkların azalmasına yardım ediyor.

 

KARACİĞER GÜÇLENDİRİCİ

B1 ve B2 vitaminleri ihtiva ettiği için karaciğeri kuvvetlendirir. Karaciğer soğuk tatlıları sever. Onun için hurmayı kavun, acur, salatalık gibi (soğutucu) gıdalarla yemek daha uygun olur.

Bazı memleketlerde halk arasında mide ülserlerinin tedavisinde hurma kullanımı deneniyor. 2005’te bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, hurma farelerde mide ülseri şiddetini azaltmıştır. Mide astarında hurmanın koruyucu olduğu ve insanlarda da uygun olabileceği neticesine varılmıştır.

 

BÖBREK HARABİYETİNE MANİ OLUYOR

 2008’de yapılan bir çalışmada, hurmaların meyvesi ve çekirdeklerinden elde edilen özün, bir antibiyotik (gentam için) sebep olduğu böbrek hasarını azaltmadaki tesiri araştırıldı. Özün böbreklerin korunmasında tesirli olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları, hurmalardaki antioksidan (E vitamini, askorbik asit ve melatonin) bileşiklerin bu korumayı sağladığını öne sürdü.

 

SİNDİRİM SİSTEMİNİ ÇALIŞTIRIR

Hurmaların yüksek oranda lifli ve şekerli oluşu bilinen bir hakikat. Araştırmalara göre, farelerin mide ve bağırsak sistemi hurma verildiğinde hızlanıyor. Bilim adamları, lifli yiyeceklerin müshil etkisi olduğunu düşünüyorlardı. Hurmalardaki şeker ve melatonin bağırsak sisteminin hızlandırmasına da tesir edebileceği düşünülüyor.

 

1- Hurma Oruçlu İçin En iyi Gıdadır

Hurma, vitamin ve tatlılar gibi, emilmesi kolay olan önemli maddeler ihtiva eder. Bununla birlikte hurma acıkmayı durdurmaya yardımcı olmakta ve oruçluya tokluk hissi vermektedir. Bundan dolayıdır ki, Allah Resulü (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır: “Sizden biriniz iftarını açtığında hurma ile açsın, zira o berekettir”. (Ebu Davut rivayet etmiştir). Bugün gıda bilim adamları da bunu tavsiye etmekteler. Allah ne yücedir.

 

2- Fazla Kilo Tedavisi İçin Hurma

Deney ve tecrübeler ispat etmiştir ki; her gün düzenli bir şekilde günlük olarak hurmadan birkaç tane yemeye devam etmek, vücut ve beyindeki hormonların düzenini sağlar ve insana tokluk hissini verir. Böylece kişinin yediği yemek miktarını en aza düşürmektedir. Yani hurma; kiloyu azaltıp kilo düzenini korumaya yardımcı olmaktadır. Bu sebeple bazı araştırmacılar şunu vurgulamaktalar: Şüphesiz hurma, şişmanlığı tedavi etmede harika bir gıdadır. İşte burada Peygamber (s.a.v.)’in şu sözünü hatırlıyoruz: “Yanında yiyecek hurması olan bir hane (ev) halkı aç kalmaz” (Müslim rivayet etmiştir).    

 

3- Hurmanın Tedavi Ettiği Hastalıklar

Bugün birçok araştırmacı şunu söylüyor: Hurma örnek bir gıda olup yüzden fazla hastalığı tedavi eder. Tedavi ettiği bu hastalıklardan biri de bağırsak bozukluğudur. Hurma bağırsakların en üst seviyede görevini yapmasına yardımcı olur. Aynı şekilde hurmanın; bol miktarda maden, tuz ve vatanim içermesi sebebiyle beyin çalışmasına olumlu etki yaparak, vücudun beyinden azalttığı gıda unsurlarını tamamlar. Bu da insanın huzurunu sağlar ve istikrara kavuşturur. Bu da demektir ki, her gün düzenli bir şekilde belli bir ölçüde hurma yemek, psikolojik ve ruhi duruma etki yaparak kişinin daha çok istikrarlı olmasını sağlar. Bu sebeple diyoruz ki: Bu gıdayı bizim için yaratan ve Kuran ayetinde de bize bundan bahseden Allah ne yücedir. Allah şöyle buyuruyor: “Biz, yeryüzünde nice nice hurma bahçeleri, üzüm bağları yarattık ve oralarda birçok pınarlar fışkırttık. Ta ki, onların meyvelerinden ve elleriyle bunlardan imal ettiklerinden yesinler. Hala şükretmeyecekler mi?” (Yasin:34–35).

 

4- Su ve Hurma

Gıda uzmanlarının yaptıkları tespitlere göre, aktif bir orucun su ve doğal şeker maddelerine dayanması gerektiğini vurgularlar. Hurmada bulunan şeker ise, doğada bulunan en güzel şekerdir. Deneylerin ortaya çıkardığı sonuca göre, 20 veya 30 gün boyunca hurma ve su ile gıdalanan bir insanın vücudu, birikmiş olan birçok zehirlenmelerden kurtulacağı gibi, vücudunda önceki durumundan daha iyi bir direnç hisseder. Bu sebeple Peygamber (s.a.v.)’in bu gerçeği vurguladığı ve ondan bahsettiğini görmekteyiz. Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Biriniz iftarını açtığında hurma ile açsın, zira o berekettir. Eğer hurma bulamazsa su ile açsın. Zira su temizliktir”(Ebu Davut rivayet etmiştir).

 

5- Gıda Düzeni için Hurma

Hurmanın geniş çaplı ve zengin bir gıda çeşidini depolaması sebebiyle, onu açlığa karşı dayanabilen bir gıda konumuna getirmektedir. Şişmanlığın ana sebebinin devamlı surette açlık hissetmek ve yemek yemeye iştahlanmak olduğunu, bunun da yemek esnasında büyük oranda yağ ve tatlı tüketimini beraberinde getirdiğini düşünürsek, bunun tedavisinin ise açlık hissi esnasında birkaç hurma tanesini yemek suretiyle tokluk hissini sağlamaktan geçer. Yenecek olan birkaç adet hurma vücuda gerekli olan şeker ihtiyacını vermiş olacak, aynı zamanda bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak, büyük oranda açlık hissini ortadan kaldıracaktır. Sonuç olarak; her gün düzenli olarak birkaç adet hurma tanesini yemeyi sürdürmek, fazla yemek tüketimini frenleyip azaltacaktır. Bu gerçek ise peygamber (s.a.v.) ‘ in şu sözü ile açıkça ortaya çıkmaktadır: “Yanında yiyecek hurması olan bir hane (ev) halkı açlık çekmez” (Müslim rivayet etmiştir). İşte burada hurma vasıtası ile fazla kiloya karşı bir ilaç bulmuş oluyoruz. Bilindiği gibi her gün birkaç tane hurma yemek fazla kiloyu azaltmaktadır. Bu durumu günümüz bilim adamları da teyit etmekteler. Bu gerçeği rahmet peygamberi, efendimiz (s.a.v.) on dört asır evvel emretmiştir.

Diniajans

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )