Şimdi tam zamanı. İster sıcak yemeğini hazırlayın, ister salata olarak tüketin, isterseniz yoğurtlu yiyin. 100 gramında 32 kalori bulunan semizotunun faydalarını beslenme uzmanı Şengül Sangu Talak sıraladı. Onlar arasında kilo vermeye yardımcı olması da var bağışıklık sistemini güçlendirmesi de…
Kendine has ekşimsi, tuzlumsu bir bitki olan semizotunun kökeni Orta Asya’ya dayanmakla birlikte, Avrupa’da ve Asya’da da yaygın olarak tüketiliyor. Türkiye’de sıcağından soğuğuna farklı lezzetlerde karşımıza çıkan semizotu tam bir şifa deposu. Acıbadem Altunizade Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Şengül Sangu Talak, semizotunun 100 gramında 32 kalori bulunduğunu, bu yönüyle diyetlerde de güvenle yer alabileceğini söylüyor. Talak “Üstelik bu bahar sebzesi demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin. Diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla omega 3 yağ asidi içeriği de daha fazla” diyor. Zengin bir potasyum kaynağı olduğu için bu sebzenin kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmesini önermeyen Şengül Sangu Talak, semizotunun 10 önemli faydasını şöyle sıralıyor…
Kalbi koruyor: Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega-3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotu, bu özelliklerinden dolayı kalp damar sağlığını koruyor.
Kötü kolesterolü düşürüyor: İçeriğindeki zengin bileşenler sayesinde kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğu gibi kan basıncının dengelenmesinde önemli role sahip.
Hastalıklardan koruyor: Bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahip. Dolayısıyla vücudu hastalık yapıcı mikroorganizmalara savunuyor.
Kanserin beslenme tedavisinde öneriliyor: Antioksidan ve antiinflamatuar etkisinden ötürü bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kanser gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.
Böbrekteki kum ve taşı döküyor: İdrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahip olan semizotunun, böbrekteki kumu ve taşı döktüğü, dizanteri ve hemoroid problemlerinde olumlu etki gösterdiği çalışmalarla kanıtlandı.
Kabızlığı önlüyor: Baharın şifalı besini, içerdiği yüksek oranlı lifiyle kabızlığı önlüyor. Kabızlık çekenlere ise bağırsakları çalıştırarak fayda sağlıyor.
Yorgunluk, halsizlik ve depresyona iyi geliyor: İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde, günümüzün önde gelen şikayetlerinden yorgunluk, halsizlik ve depresyona da iyi geliyor. Bilişsel fonksiyon, büyüme ve gelişmeyi destekliyor.
Formda kalmaya yardımcı oluyor: Düşük kalori ve düşük glisemik indeksiyle kan şekerinin dengelenmesini sağlayan semizotu, formda kalmaya da yardımcı oluyor.
Cildi ve gözü koruyor: Ciltte kuruluk gibi sorunlara fayda sağlayan semizotu, içeriğindeki A vitamini sayesinde göz problemlerine karşı da koruyucu etkiye sahip.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor: Semizotu; A, B1, B2, B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerden ve özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn minerallerinden zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye fayda sağlıyor.