Nurdan Haber

Pakistan Üniversitelerinde Risale-i Nur Rüzgarı esti

Pakistan Üniversitelerinde Risale-i Nur Rüzgarı esti
18 Nisan 2016 - 7:11

Nurdanhaber-Haber Merkezi

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından 10-15 Nisan 2016 tarihleri arasında Pakistan’da Risale-i Nur konferansları organize edildi. Pakistan’ın önemli üniversitelerinde ve önemli merkezlerinde yapılan konferanslar büyük ilgi gördü. Türkiye’den Prof. Dr. İshak Özgel, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Hakan Gülerce, Abdulkerim Baybara ve Mustafa Çalışan’ın konuşmacı olarak katıldıkları toplantılar Risale-i Nur’un akademik camia ile buluşmasına vesile oldu. Pakistan’ın dört ayrı şehrinde düzenlenen altı program Pakistan’ın Risale-i Nur’a hazır olduğunu ve tam bağrına bastığının bir göstergesi oldu.
10.04.2016 / Government College University of Faisalabad / Faisalabad
İlk olarak Faisalabad’ın en köklü ve eski üniversitesi bulunan GC (Government College University of Faisalabad) İslam Çalışmaları bölümü ile ortaklaşa yapılan “Türkiye’de İslami Değerler ve Risale-i Nur” konulu bir seminer gerçekleştirdi. Seminere bölümün bütün doktora ve master öğrencileri ile birlikte öğretim görevlileri katıldı. Rektör Prof. Dr. Muhammed Ali’nin himayesinde gerçekleşen seminerde İslam Çalışmaları bölüm başkanı Prof. Dr. Humayun Abbas Bediüzzaman’ın Pakistan için öneminden bahsetti ve bu seminerden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bu öneme binaen Bediüzzaman’ın fikir ve düşüncelerini anlatan bir kitap bastıklarını ve bölümlerinde bir öğrenciye ise doktora tezi yazdırdıklarını anlattı. Ancak bütün bunları yaparken vakıf ile beraber çalışılması gerektiğini ifade etti. Seminerde Türkiye’den katılımcılardan Prof. İshak Özgel, Risale-i Nur’a göre değer nedir sorusuna cevap arayıcı bir konuşma yaptı. Ardından Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Bediüzzaman’ın siyasi düşüncesi, meşrutiyet-i meşrua ve cihad konuları üzerine konuşma yaptı. İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’ndan Hakan Gülerce ise, vakfın faaliyetlerini ve bundan sonra Risale-i Nur çalışmak isteyenler için gerekli kaynak, danışmanlık ve diğer akademik faaliyetlerden bahsederek öğrencilere yönelik bir konuşma yaptı. Herkesin ilgi ile dinlediği ve iki saat süren toplantının ardından, iki kurum arasında daha fazla işbirliği ve beraber çalışma kararı alındı.


10.04.2016 / Smart School / Gojra

Daha sonra Faisalabad’a 100 km mesafede olan Gojra kentinde Smart School Koleji’nde kolejin öğrenci, öğretmen ve velileri ve şehrin önde gelen entelektüelleri, müftüsü ve medrese hocaları ile düzenlenen toplantı çok büyük ilgi gördü. Said Nursi üzerine doktora çalışması yapan ve bu kapsamda saha araştırması için Türkiye’yi daha önce de ziyaret etmiş ve Risale-i Nur derslerine katılmış, Barla ve Urfa’yı da ziyaret etmiş olan okulun direktörü Akhtar Zia, okulun kütüphanesinin kurulumunu yeni tamamladıklarını ve bu kütüphanenin adını “Bediüzzaman Kütüphanesi” koyduklarını açıkladı. Kütüphane’nin resmi açılışını da bu güne bıraktıklarını belirtti. Türkiye’den gelen resmi heyet tarafından resmi açılışı yapılan kütüphaneye vakıf tarafından Risale-i Nur Külliyatı ve çeşitli kitaplar hediye edildi. Türkiye’den gelen heyet adına kolejin bahçesine bu günün hatırasına ve Risale-i Nur hizmetlerinin inkişafı için bir dua olması anlamında fidan dikildi.


11.04.2016 / Shaikh Zaid Islamic Center, Punjab University / Lahore

Pakistan’da ve özellikle Asya ülkelerinde tanınmış bir üniversite olan Punjab Üniversitesi, Shaikh Zaid İslam Çalışmaları bölümünde doktora/master öğrencileri ve öğretim üyelerinin katılımı ile gerçekleşen “Said Nursi ve Risale-i Nur’a Giriş” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Dr. Abdullah Salih daha önce Türkiye’de vakfın düzenlemiş olduğu bir Risale-i Nur sempozyumuna katıldığından ve her zaman burada da bir konferansın yapılmasını hayal ettiğinden bahsetti. Bugün o hayalin küçük de olsa bir numunesinin gerçekleştiğini ifade ederek bütün katılımcılara teşekkür etti. Ardından bölüm öğretim üyelerinden Dr. Ishtiaq Ahmad Gondal bu toplantının bütün öğrenciler için Risale-i Nur’u tanıma noktasında çok önemli bir adım olduğundan bahsederek, bu konferansın sadece bir başlangıç ve ileride yapılacak faaliyetlerimiz için bir ön çalışma olmasını temenni etti. Dr. Gondal, ayrıca konferansın organizesinde büyük emeği olan, Risale-i Nur üzerine doktora tezi yazan öğrencisi Shumaila Majeed’e şükranlarını sundu. Konferansa Shaikh Zaid İslam Merkezinin kurucusu Ord. Prof. Dr. Jamila Swavkat de katılarak Türkiye’den gelen misafirleri ağırladı. Ayrıca iki kurum arasında işbirliği protokolu imzalandı.


12.04.2016 / Arabic Department / Punjab University / Lahore

Punjab Üniversitesi Arapça Bölümü başkanlığı tarafından organize edilen “Türkiye ve Pakistan’da İslam Çalışmaları” konulu konferansa çok sayıda öğrenci, akademisyen ve araştırmacı katıldı. Yarım gün süren panelde Risale-i Nur çeşitli yönleri ile tanıtıldı. Ayrıca özel bir bölümde İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın Risale-i Nur çalışmalarında yapmış olduğu faaliyetler üzerine konuşuldu. Sempozyumun açılış konuşmasını ve sunumunu bölüm başkanı Prof. Dr. Hamid Ashraf Hamdani gerçekleştirdi. Prof. Hamdani, özellikle Türkiye’de İslam’ı tanımak için Risale-i Nur’un tanınması gerektiğini ifade ederek, bugün Risale-i Nur’a her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğunu dile getirerek konferansın önemini dile getirdi. Konferansta bir konuşma yapan, Şark dili fakültesinin dekanı Prof. Dr. Muhammad Fakhar-ul Haq Noori, Türkiye’den gelen akademisyen ve misafirleri selamladıktan ve her birisine ayrı ayrı teşekkür ettikten sonra, Risale-i Nur’da da geçen şu beyiti okudu: “Zeban-i yâr-i men Türki ve Türki Urdi nemîdânem, Çe hûşbûde eğer bûde zebaneş der dehanem.”  Bu konferanstan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Ardından Prof. Dr. İshak Özgel, Doç. Dr. Ahmet Yıldız ve Hakan Gülerce birer konuşma yaptılar.


13.04.2016 / Uluslararası İslam Üniversitesi / İslamabad

 

İslamabad’da özellikle uluslararası öğrencilerin öğretim gördüğü ve kırk binin üzerinde öğrencisi bulunan Uluslararası İslam Üniversitesi rektörlüğünün himayesinde bir dizi program gerçekleştirildi. Öncelikle Türkiye’de giden heyet, tefsir bölümü başkanlığını ve dil bilimleri fakültesi dekanlığını ve ardından üniversite rektörünü ziyaret etti. Bu ziyaretlerde konu Said Nursi, Risale-i Nur ve Vakfın faaliyetleri idi. Ayrıca Arapça yayınlanan akademik Ennur dergisinin de tanıtımı yapıldı. İki ayrı salonda yüzlerce öğrencinin katıldığı Risale-i Nur üzerine iki ayrı konferans düzenlendi. Akşam ise yine iki ayrı öğrenci kulubü ile Risale-i Nur toplantıları yapıldı.


14.04.2016 / Uluslararası İslam Üniversitesi / İslamabad 

 

Uluslararası İslam Üniversitesinin düzenlediği “Said Nursi ve Muhammad İqbal’in fikirlerinde birlikte yaşama sanatı” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma üniversitenin çeşitli bölümlerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Dokuz adet konuşmanın yapıldığı sempozyumun kapanış konuşmasını üniversite rektörü Prof. Dr. Ahmed Yousif Al-Draiweesh yaptı. Konferansta üniversitenin çeşitli bölümlerinden akademisyenler Allama İqbal ve Said Nursi üzerine tebliğler sundular.  İslam Çalışmaları Enstitüsü genel direktörü Prof. Dr. Muhammad Zia-ul Haq, konferansın ardından delegasyona enstitüyü gezdirerek bilgi verdi. Konferansa katılanlarının çoğunun doktora ve master öğrencisi olması dikkat çekti.


15.04.2016 / National University of Modern Languages / İslamabad  

Pakistan konferanslar zincirinin son halkası ise İslamabad’da 18 ayrı dilde 15000 öğrenciye öğretim veren Modern Diller Milli Üniversitesi, Arapça Bölümü ve İslam Çalışmaları bölümleri ile ortaklaşa düzenlendi. Konferansta bölüm başkanı Dr. Syed Abdul Ghaffar Bukhari, Pakistan’ın Said Nursi’nin fikirlerine olan ihtiyacını vuruladı. Ayrıca Arapça Bölüm Başkanı Dr. Kafait Ullah Hamdani ve Uluslararası İslam Üniversitesi’nden Dr. Aşraf Ziya da Risale-i Nur üzerine birer tanıtıcı konuşma yaptılar. Konferansta vakıf adına söz alan İİKV mütevelli heyet üyesi Mustafa Çalışan, Pakistan’a gelmekte geç kalındığını ama bundan sonra bu gibi konferansların daha da derinlemesine genişletilerek yapılması konusunda kararlı olduklarını belirtti. Ardından Doç. Dr. Ahmet Yıldız ve Prof. Dr. İshak Özgel de Risale-i Nur ve Said Nursi hakkında çeşitli konularda tebliğler sundular. İİKV İcra Kurulu Üyesi Hakan Gülerce de vakfın faaliyetlerinden ve akademik çalışmalardan bahsederek Pakistanlı kardeşlerimizi Türkiye’ye davet etti.

Hamdolsun, altı gün içerisinde gerçekleştirilen bu programlar ile Pakistan akademik dünyasının Risale-i Nur’a ne kadar açık olduğunu bir kez daha müşahede etmiş olduk. Tevfik Allah’tandır.

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )