Nurdan Haber

Bazı Müslümanlar hac ibadetini yerine getiremiyor

Bazı Müslümanlar hac ibadetini yerine getiremiyor
02 Şubat 2018 - 20:11

Hac müracaatları her geçen yıl katlanarak artmaya devam ederken, Suudi rejimi her ülkeye nüfusunun binde biri oranında kontenjan uyguladığından, çok istemesine rağmen bazı Müslümanlar hacca gidemiyor.

Suudi rejiminin uyguladığı kota nedeniyle dileyen herkes hac ibadetini yapamıyor

Hazreti İbrahim’den bu yana hac, maddi imkânları yeterli olan Müslümanlar için farz olmakla birlikte günümüzde zengin olan ve her isteyen Müslüman da Suudi rejiminin uyguladığı kota nedeniyle hacca gidemiyor. Suudi rejimi, zamanında almadıkları tedbirler nedeniyle mekân darlığını gerekçe göstererek, ülkelerin nüfusuna göre bir rakam belirliyor ve daha fazla hacıyı kabul etmiyor. Şu anda her ülkeye nüfusunun binde biri oranında kontenjan veriliyor. Öte yandan, hac müracaatları her geçen yıl katlanarak artıyor. Dünyada kutsal topraklara en fazla hacı Endonezya’dan gidiyor. Onu Hindistan ve Pakistan izliyor. İran, Türkiye, Malezya ve Endonezya gibi ülkeler ise hacca talep konusunda en ön sırada geliyor. Eğer İslam dünyası ekonomik seviyesini biraz yükseltmiş olsa hac talebi daha da artacak.

Hacca olan yoğun ilgi dünyada ve Türkiye’de bazı uygulamaları da beraberinde getirdi. 1985 yılına kadar dünya genelinde hac için müracaat edenlerin sayısı en fazla 900 bini bulduğu için hiçbir kısıtlama olmadan herkes kutsal topraklara gidebiliyordu. Hac taleplerinin artması ve Suudi rejiminin ihmalkârlığı nedeniyle mekânların yetersiz kalması sonrası, İslam ülkelerinin Dışişleri bakanları 1987 yılında Ürdün’ün başkenti Amman’daki toplantıda hac için kota uygulanmasına karar verdi. Türkiye’de, hacca yönelik talebin az olması nedeniyle 2003 yılına kadar müracaat eden herkes hacca gidebiliyordu. 2003 yılından itibaren hacca müracaat eden kişi sayısı hızla arttı ve Türkiye için belirlenen kota yetersiz kaldı.

Alem-i İslamBediüzzaman'danDr. Mehmet Rıza DerindağDünyaGenelGünün Hadisiİslam ve HayatMisafir YazarlarNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Leyle-i Regaib Özel 5.000 Hatim Programı
Alem-i İslamBediüzzaman'danDünyaGenelGündemGünün DersiGünün Hadisiİslam ve HayatNur TalebeleriTürkiyeYazarlarımız
Genç Hafızlardan Şehitlerimiz İçin Dualar ve Kur-an’ı Kerim Tilavetleri
Alem-i İslamDerslerDünyaEkonomiFıkıh & HadisGenelGündemGünün DersiGünün DuasıGünün HadisiHayatHizmetİslamİslam ve HayatKartpostal - VecizeNur TalebeleriRisale-i NurRisale-i Nur DünyasıSorularla RisaleSual-CevapTürkiyeYazarlarımız
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri ile Risale-i Nur Dersi” ŞUALAR’DAN 9.DERS ( 9. ŞUA )